BMI Kalkulátor
BMI | Kategorie | Zdravodní rizika |
do 18 | těžká podvýživa | velmi vysoká |
18 - 20 | podvýživa | vysoká |
20 - 25 | norma | minimální |
25 - 30 | nadváha | nízká až lehce vyšší |
30 - 35 | obezita 1. stupně | zvýšená |
35 - 40 | obezita 2. stupně | vysoká |
40 a více | těžká obezita 3. stupně | velmi vysoká |
Jak mít BMI v normě?
Nevyšel váš test BMI v normě a máte zájem o jeho zlepšení? Je potřeba úprava vašeho jídelníčku na míru na základě vašeho věku, váhy, fyzické aktivity a zdravotního stavu. Pomohu vám nastavit stravování tak, aby redukce i zvyšování váhy byly zdravé, dlouhodobé resp. trvale udržitelné.
Použití BMI
BMI se obecně dá považovat pouze za statistický nástroj, u konkrétního jedince je BMI příliš jednoduchým prostředkem, který ignoruje velké množství důležitých faktorů (např. stavbu těla, množství svalstva apod.). V klinické praxi se proto obvykle používají přesnější testy jako měření tloušťky podkožního tuku, impedanční měření atd.
BMI je nejužitečnější pro statistické průzkumy mezi rozsáhlejšími vzorky populace, nejčastěji pro zkoumání korelace mezi obezitou a jinými faktory. Důvodem pro použití BMI je, že pro jeho použití stačí v datech uvádět výšku a hmotnost. Pokud by v datech byly dostupné např. výsledky měření bioimpedance, byl by BMI zbytečný, to však pro běžné průzkumy obvykle neplatí.
Výpočet BMI pro konkrétního jednotlivce nelze proto brát jako absolutní ukazatel, spíše jen jako přibližné vodítko, které by mělo být použito jen jako jeden z více prostředků.
Proč zhubnout s Martinou?
spokojených klientů
praxe v oboru
absolvovaných kvalifikačních kurzů a certifikací
realizovaných seminářů a projektových dnů