Celozrnné vanilkové rohlíčky z pořadu Sama doma - tip na zdravější a odlehčenější formu vánočního cukroví
RECEPT: CELOZRNNÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
INGREDIENCE:
- 150 g celozrnné špaldové mouky, přesáté
- 150 g pohankové
- 100 g jemného třtinového cukru (případně med, či javorový sirup)
- 150 g jemně mletých vlašských ořechů
- 1 vanilkový lusk
- 160 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- trocha citronové šťávy
- na obalení: jemný třtinový cukr s vanilkou (v robotu jsem rozmixovala třtinový cukr a vložila do něj vanilkový lusk pro ovonění)
POSTUP:
- V míse smícháme oba druhy mouky, cukr, mleté ořechy, vanilku a změklé máslo. Vytvoříme si hladké těsto. Než máme těsto úplně hladké přidáme trochu citrónové šťávy zředěné vodou, aby nám vzniklo řidší těsto. Celozrnná mouka vsaje přebytečnou vlhkost.
- Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici přes noc odležet.
- Vytvoříme si váleček, který nakrájíme na malé špalíčky a z nich vytvarujeme rohlíčky.
- Rohlíčky vkládáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 180 stupních cca 10 minut.
- Ještě teplé rohlíčky obalujeme v troše cukru (smícháme vanilkový cukr s moučkovým).