Vím, že cuketovými recepty se to na internetu jenom hemží. Ale i tak přidávám další. Cuket máme na zahradě opravdu hodně a zároveň je mám moc ráda nejen pro svou chuť, ale i proto, že se jedná o jednu z nejzdravějších druhů zeleniny. Tentokrát jsem ji použila do koláče. Vznikl výborný cuketový koláč s broskvemi a drobenkou. Cuketa je výborná i nasladko, vyzkoušejte a dejte mi vědět, jestli měl koláč stejný úspěch jako u nás doma. :-)
Inspirace na slané varianty receptů z cuket: Slaný cuketový koláč >> a Cuketová pizza >>
INGREDIENCE:
Těsto:
- 4 vejce (zvlášť vyšlehat bílky)
- 450 g nastrouhané cukety (vymačkané)
- 350 g mouky (125 g celozrnné špaldové, 125 g špaldové)
- 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
- 200 g meruňkové marmelády (použijte i jiné sladidlo dle Vaší chuti, mám doma přebytky domácích zavařenin, tak jsem ji použila do koláče)
- 200 g meruňkového šmakouna (pro dodání bílkovin a na dochucení, lze použít i tvaroh)
- 3 lžíce oleje
Ovoce a drobenka:
- nakrájené ovoce (dostala jsem od mamky hodně domácích broskví, tak jsem je tam použila, ale klidně můžete využít i jiné sezónní ovoce)
Drobenka:
- 30 g ovesných vloček
- 50 g oblíbeného müsli (použila jsem 4HIT medové od značky SEMIX)
- 2 lžičky medu
- 1 lžíce kokosového tuku
- (Vše nasypu do sekáčku a po pár vteřinách je drobenka hotová).
POSTUP:
Vyšleháme sníh s bílků se špetkou soli (aby byl sníh tuhý). Ve druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a se zavařeninou a postupně přidáme další ingredience. Nastrouhaného meruňkového šmakouna (nebo tvaroh), nastrouhanou cuketu (vymačkanou), mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud je těsto moc tuhé, zředíme trochou kefíru nebo bílého jogurtu. Následně zlehka vmícháme vyšlehané bílky.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a navrch poskládáme nakrájené broskve a posypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 30 minut.
Přeji dobrou chuť.