Dýňové perníčky z pořadu Sama doma - tip na zdravější a odlehčenější formu vánočního cukroví
RECEPT: DÝŇOVÉ PERNÍČKY
INGREDIENCE:
Na těsto:
- 170 g dýně
- 100 g medu
- 200 g švestkových povidel nebo meruňkové marmelády (hladké bez kousků)
- 2 vejce
- 120 g ghí (přepuštěné máslo)
- 450 g špaldové mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky perníkového koření
Na polevu:
- 1 lžička solamylu
- trocha citrónové šťávy
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 bílek
POSTUP:
- Dýni si rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na malé kousky.
- Kousky dýně vaříme do změknutí ve vodě asi 7 minut (podle velikosti), slijeme vodu a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka ve větší nádobě.
- Promícháme si obě mouky s perníkovým kořením, sodou a práškem do pečiva. Postupně přidáme všechny suroviny a zpracujeme si těsto.
- Těsto doporučuji zadělat v domácí pekárně či v robotu pro ulehčení práce. Těsto se díky medu lepí na ruce. Ručně jde těsto také zpracovat, ale bude se lepit, tak je potřeba podsypávat moukou.
- Vzniklé těsto nechte uležet do druhého dne v lednici, zabalené v mikrotenové fólii.
- Těsto vyválejte na cca 0,5 cm plát a vykrajujte.
- Pečte zhruba 10 min na 170°C dokud perníčky nebudou zlaté.
- Po vytažení z trouby perníčky potřeme rozšlehaným bílkem s trochou rumu a citrónové šťávy. Perníčky budou krásně lesklé a voňavé.
- Zdobení: Doporučuji nechat upečené perníčky do druhého „vydýchat“ a pak se můžete pustit do zdobení.