INGREDIENCE:
Těsto:
- celozrnná špaldová mouka 200 g
- bílý jogurt 3 % tuku 150 g
- olivový olej 3 polévkové lžíce
- sůl ½ lžičky
Náplň:
- 2 balíčky listového špenátu (případně spařeného čerstvého špenátu)
- vejce 2 ks
- sýr cottage 400 g (použila jsem 2 kelímky cottage PILOS light)
- česnek 7 stroužků (množství zvolte podle své chuti)
- sůl, pepř, muškátový ořech (není podmínkou)
Energetická hodnota 1 porce (osminka koláče): 940 kJ
- 22 g sacharidů
- 13 g bílkovin
- 9 g tuků
- 5 g vlákniny
POSTUP:
Nejdříve si připravíme z mouky, oleje, soli a jogurtu těsto. Vše důkladně rukou prohněteme, zabalíme těsto do folie a necháme alespoň hodinu v lednici odležet. Nechtělo se mi dělat těsto ručně, tak jsem to dala za úkol domácí pekárně a za chviličku bylo hotové krásně nelepivé těsto.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C připravíme si náplň do koláče. Na pánvi si na troše tuku (použila jsem přepuštěné máslo - nepřepaluje se a má výbornou chuť) orestujeme cibulku, následně česnek a přidáme špenát. Když je hotový, dochutíme solí, pepřem a promícháme jej s cottage a rošlehanými vajíčky. Odleželé těsto vyválíme dokulata.
Koláčovou formu lehce pokapeme olivovým olejem (u silikonové formy není potřeba) a přendáme do ní těsto. Poklademe špenátovou směsí a dáme péct na cca cca 30-40 min. při 180°C.