Mám pro vás recept na štrúdl, který chutná téměř jako klasický štrúdl, ale složením těsta se naprosto liší. Žádné těsto se spoustou mouky a tuku. V tomto receptu žádnou mouku nenajdete a přesto vám nebude vůbec chybět. Nevěříte? Vyzkoušejte! :-) Tento jablečný závin vám neuškodí ani pokud se zrovna v této době snažíte shodit nabraná vánoční kila.
Energetická hodnota 1 kus:
- 323 kJ
- Sacharidy - 7 g,
- Bílkoviny - 3 g,
- Tuky - 4 g
Další inspirace: Recept na jablkovou bábovku s tvarohem
Ingredience (1 závin 15 kusů):
Těsto:
- 125 g mozzarelly
- 3 vejce
- 3 lžičky psyllia (vláknina) - k zakoupení v lékárně
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky skořicového necukru (4Slim) - (případně jiné sladidlo dle svých preferencí)
Náplň:
-
4 menší oloupaná jablka
-
citrón (na zakápnutí jablek)
- 2 lžíce namletých ovesných vloček
- 4 lžičky skořicového necukru (4Slim) - (případně jiné sladidlo dle svých preferencí)
- 1 lžička skořice
- hrst vlašských ořechů
- hrozinky (lze namočit do trochy rumu)
- 5 g přepuštěného másla (GHÍ) - na potření hotového závinu
POSTUP:
Rozmixujeme vajíčka s mozzarellou a psylliem do hladké konzistence. Přidáme skořici, sladidlo a promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Papír lze potřít rozpuštěným ghí, ale není to nutné. Těsto rozetřeme stěrkou rovnoměrně po celém plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut.
Než se nám těsto upeče, oloupeme si jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Pokapeme citrónovou šťávou.
Upečené těsto (nahoře začíná zlátnout) posypeme namletými ovesnými vločkami (místo strouhanky - aby se nám těsto nerozmáčelo) a na vločky rozložíme nastrouhaná jablka, namleté ořechy a hrozinky. Vršek posypeme skořicí a skořicovým necukrem (4Slim) či jiným sladidlem.
Těsto zavineme a dáme zpátky do trouby zapéct na cca 30 minut při 170 stupních.
Po upečení štrúdl potřeme rozpuštěným ghí. Kdo chce, zlehka pocukruje.
Přeji dobrou chuť.