INGREDIENCE:
- 4 větší mrkve
- 1 palička česneku
- 200 g cottage sýru (lučiny, žervé či ricotty)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- bylinky dle chuti
- olivový olej
- sezam
- citrónová šťáva
POSTUP:
Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme na pečící papír do zapékací mísy. Palici česneku omyjeme a v půlce překrojíme. Poté vložíme do pekáčku k mrkvi, zakápneme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních asi 50 minut v troubě do změnknutí.
Necháme vychladnout a poté mrkev i česnek vidličkou rozmačkáme. Pokud chceme jemnější konzistenci, použijeme ponorný mixér.
Pro zvýšení bílkovin a dosažení krémové konzistence přidáme cottage sýr nebo lučinu, žervé či ricottu (dle chuti). Osolíme, opepříme, zakápneme citrónovou šťávou.
Pomazánku promícháme a dle chuti přidáme i oblíbené bylinky. Mažeme na čerstvé kvalitní pečivo či chléb.
Tip: Pomazánka výborně chutná posypaná opraženým sezamovým semínkem.