INGREDIENCE:
- 200 g domácích celozrnných sušenek, použila jsem i část domácích perníčků (můžete použít i celozrnné sušenky REJ nebo BEBE se snížením obsahem cukru)
- 4 lžíce mléka (50 ml)
- 4 vaničky tvarohu (já použila nízkotučný, ale klidně použijte polotučnou variantu)
- 1 balíček jahodového pudinkového prášku (20 g)
- 200 g jahod
- něco na oslazení - záleží na každém jaký druh zvolí a v jakém množství (med, třtinový cukr, stévia,..) - já jsem použila stéviové kapky s jahodovou příchutí (do 1 tvarohu stačí 5 kapiček a je to sladké dostatečně)
- 3 vejce
- špetka soli
Jahodová želatina
- 2 lžičky želatiny v prášku
- 300 g jahod
- trocha jahodového džusu nebo jahodového sirupu (na dochucení želatiny)
POSTUP:
Sušenky nasekáme najemno v sekáčku, přidáme mléko, znovu sekáme až nám vznikne lepivá hmota. Připravíme si kulatou silikonovou formu a hmotu rozprostřeme po celém dnu formy. Ve vzniklém těstě je málo tuku, proto je více lepivé (nedali jsme tam máslo jako u klasického cheesecaku). Pomůžeme si potravinářskou fólií a přes ní těsto rovnoměrně umačkáme. Dáme zapéct do trouby při 180° asi 10 - 15 minut.
Mezitím smícháme ve velké míse tvarohy s jahodovým pudinkovým práškem, špetkou soli, sladidlem, vejcemi a jahodami. Vše ponorným mixérem rozmixujeme a nalijeme na upečený korpus.
Celé dáme péct do trouby na 15 minut při 180°, pak postupně snížíme na 150° a pečeme ještě asi 40-50 minut. POZOR! Do trouby pod mřížku dejte ještě nádobu s vodou, je to z důvodu, aby se sušenkový základ nerozmáčel.
Jakmile koláč vychladne, můžete si na něj připravit jahodovou želatinu.
Příprava želatiny:
Zvaříme si asi 100 ml vody, vodu vlijeme do hrnečku a přidáme 2 lžičky práškové želatiny a ihned promícháme aby se nevytvořily hrudky. Želatinu vlijeme do vyšší nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem společně s jahodami. Dochutíme jahodovým džusem nebo jahodovým sirupem. Záleží jak chceme vysokou vrstvu želatiny, já jsem měla objem asi 300 ml.