INGREDIENCE: (pro 4 porce)
- čerstvý kopr (asi 50 g)
- 200 ml mléka 1,5% tuku
- 200 ml vody
- 200 g cottage sýru (kelímek)
- 400 ml acidofilního mléka 3,8% tuku
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky (nebo 2 menší brambory)
- sůl
- sladidlo dle chuti (použila jsem 1 lžíci cukru a 2 lžíce čekankového sirupu)
- ocet (dle chuti)
POSTUP:
Toto jídlo připravuji ve svém Thermomixu. Je to otázka pár minut, protože si Thermomix sám míchá i mixuje, takže odpadá strach z připálení mléka (což se na plotně často stává). Ale kdo nemá tohoto pomocníka, tak jsem vám postup sepsala níže.
Mouku smícháme se studenou vodou a prošleháme, aby se nevytvořily žmolky. (Místo mouky můžeme použít najemno nastrouhanou bramboru, která nám omáčku také hezky zahustí). Dáme do hrnce vařit, asi 10 minut, aby se mouka dostatečně provařila a nebyla v omáčce cítit. Poté přidáme mléko, které necháme krátce projít varem. Následně přidáme rozmixovaný cottage sýr a acidofilní mléko (už necháme jen prohřát, nevaříme, protože by se nám mohlo acido mléko "zdrcnout".).
Poté dochutíme sladidlem, solí, případně octem a vmícháme najemno nasekaný kopr.
Podáváme s vařenými bramborami, vajíčkem natvrdo nebo vařeným hovězím masem.
Přeji dobrou chuť.