INGREDIENCE: (pro 4 porce)

  • čerstvý kopr (asi 50 g)
  • 200 ml mléka 1,5% tuku
  • 200 ml vody
  • 200 g cottage sýru (kelímek)
  • 400 ml acidofilního mléka 3,8% tuku
  • 2 lžíce celozrnné špaldové mouky (nebo 2 menší brambory)
  • sůl
  • sladidlo dle chuti (použila jsem 1 lžíci cukru a 2 lžíce čekankového sirupu)
  • ocet (dle chuti)

POSTUP:

Toto jídlo připravuji ve svém Thermomixu. Je to otázka pár minut, protože si Thermomix sám míchá i mixuje, takže odpadá strach z připálení mléka (což se na plotně často stává). Ale kdo nemá tohoto pomocníka, tak jsem vám postup sepsala níže. 

Mouku smícháme se studenou vodou a prošleháme, aby se nevytvořily žmolky. (Místo mouky můžeme použít najemno nastrouhanou bramboru, která nám omáčku také hezky zahustí). Dáme do hrnce vařit, asi 10 minut, aby se mouka dostatečně provařila a nebyla v omáčce cítit. Poté přidáme mléko, které necháme krátce projít varem. Následně přidáme rozmixovaný cottage sýr a acidofilní mléko (už necháme jen prohřát, nevaříme, protože by se nám mohlo acido mléko "zdrcnout".).

Poté dochutíme sladidlem, solí, případně octem a vmícháme najemno nasekaný kopr. 

Podáváme s vařenými bramborami, vajíčkem natvrdo nebo vařeným hovězím masem. 

Přeji dobrou chuť. 

Alternativní recept

Další zdravou alternativou koprové omáčky je koprovka z květáku.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti