INGREDIENCE:
Těsto:
- (Místo klasické mouky jsem použila špaldovou, ale jinak je to klasický piškot)
- 4 lžíce špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
- 4 vejce (zvlášť žloutky s cukrem, z bílků ušlehat sníh)
- 4 lžíce moučkového cukru (lze nahradit jiným sladidlem dle chuti)
- 1 lžíce oleje
- 1,5 lžíce holandského kakaa
Tvarohový krém:
- 4 tučné tvarohy (samozřejmě lze udělat i méně tučnou variantu z odlehčených tvarohů, ale klidně si dopřejte i tuto variantu) :-)
- 4 lžíce čekankového sirupu
- 10 g želatiny (půlka sáčku - použila jsem želatinu na vaječnou tlačenku) - želatina nahrazuje v receptu máslo (aby náplň netekla a byla ztuhlá)
Poleva:
- 60 g čokolády 74 % kakaa
- 1 lžíce másla (přepuštěného másla, kokosového tuku)
- 1 lžíce mléka
POSTUP:
Do mísy dáme 4 žloutky, cukr, olej a vše vyšleháme do pěny. Za stálého míchání postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a kakaem.
Vyšleháme si tuhý sníh z bílků a lehce ho zamícháme do těsta (nešleháme, aby nám těsto nezřídlo).
Do kulaté pečící formy vložíme pečící papír, zavřeme formu a vlijeme do ní těsto.
Pečeme v rozpálené troubě při 180°C asi 15 minut.
Korpus necháme vychladnout, sundáme pečící papír a vložíme ho zpátky do formy.
Příprava krému:
Vyklopíme si do mísy 4 tvarohy a podle chuti osladíme. Místo rozpuštěného másla jsem zvolila želatinu, abych ušetřila spoustu tuku. Díky želatině bude tvarohová náplň hezky ztuhlá a máslo nebudeme potřebovat.
Příprava želatiny:
Ve varné konvici si zvaříme asi 1 dcl vody. Vodu nalijeme do hrnečku a do horké vody vsypeme půl sáčku želatiny (asi 10 g), pořádně promícháme vodu se želatinou, aby se nevytvořily hrudky. Rozpuštěnou želatinu ihned vlijeme do tvarohů a pořádně vše promícháme. (Můžeme použít i ponorný mixér). Poté hned tvarohovou směs vlijeme na vychladlý korpus, než nám začne želatina tuhnout.
Dáme do lednice ztuhnout a poté si připravíme čokoládovou polevu.
Čokoládová poleva:
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmíchejte lžíci mléka nebo smetany. Nalijte na dort a urovnejte.
Máme hotovo! Teď už stačí nechat dort ztuhnout (nejlépe přes noc) a můžeme si pochutnávat na výtečném dezertu plném bílkovin. :-)