Určitě se vám doma někdy stalo, že vám zbylo pečivo, které už nestihnete zkonzumovat. Jelikož si doma peču kváskový chléb, tak by pro mě byl hřích ho vyhodit do koše. Starý chléb stačí usušit a poté rozemlít na strouhanku. Využítí je spousta. Dá se z ní připravit tzv. parmazán pro chudé, omáčka k masu, dochucovací pasta, ale třeba i tento výborný špenátový koláč, do kterého můžete spotřebovat spoustu věcí, které vám v lednici přebývají a bojíte se, aby se nezkazily. Tak kdo vyzkouší?
INGREDIENCE:
- 200 gramů strouhanky z kváskového chleba
- 200 gramů sýru (mohou být různé zbytky sýrů)
- 400 g mraženého či čerstvého špenátu (lze použít i medvědí česnek či kopřivy)
- 200 g cottage sýra
- 3 vejce
- 1 čajová lžička soli
- česnek
- 20 gramů másla
POSTUP:
Nejprve rozmixujeme chléb na strouhanku. Poté nastrouháme sýr. Strouhanku se sýrem promícháme.
Špenát, cottage sýr, vajíčka a sůl společně rozmixujeme. Ke špenátové směsi přidáme 2/3 chlebovo-sýrové směsi a znovu promícháme.
Tuto směs nalijeme do vymazané koláčové formy a vršek posypeme zbývající chlebovo-sýrovou směsí.
Vrch poklademe tenkými plátky másla.
Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut při 180 °C .