Jak to máte vy se sladkými obědy?
Výhodou totoho jídla je vysoký podíl bílkovin, nízká energetická hodnota a zároveň vysoká sytící schopost.
1 knedlík obsahuje: 226 kJ
- 9 g sacharidů,
- 4 g bílkovin,
- 0,2 g tuku, takže se jich opravdu nemusíte obávat. :-)
Navrch si je můžete posypat nastrouhaným ovocným šmakounem (pro sladší chuť a doplnění další bílkovin)
nebo
rozmixovaným tvarohem s jahodami (pro děti jsem zvolila variantu ze zakysané smetany)
INGREDIENCE:
- 500 g tvarohu
- 230 g dětské krupice (lepší varianta je z hrubé špaldové mouky) - tentokrát jsem měla doma jen krupici
- špetka soli
- jahody
Na posyp hotových knedlíků:
- cokoliv, co máte rádi :-)
- Šmakoun - třeba brusinka (nastrouhaný)
- tvaroh (zakysaná smetana) s rozmixovanými jahodami a lžičkou medu (to je oblíbená varianta u našich dětí) a posypaný trochou cukru s mákem
POSTUP:
Z tvarohu, krupice a špetky soli si vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Moje domácí pekárna to zvládla za 2 minuty. :-)
Vytvoříme si váleček, který rozkrájíme na cca 23 kusů. Z každého kusu si uděláme placičku, do které zabalíme jahodu. Necháme chvíli odležet (asi 10 minut).
A poté knedlíky vložíme do hrnce s vroucí vodou se špetkou soli. Knedlíky odlepíme ode dna a jakmile vyplavou nahoru, vaříme je asi 3-4 minuty.
Nakonec je ozdobíme podle chuti (např. strouhaným tvarohem s kousky jahod nebo šmakounem).