INGREDIENCE:
- 4 vejce
- 20 dkg medu
- 5 dkg Hery
- 6 dkg povidel (musí být hladký, bez kousků)
- 350 g špaldové a 350 g žitné mouky (lze použít jen žitnou mouku)
- 20 dkg moučkového třtinového cukru
- 4 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky skořice
- 3 lžičky jedlé sody
POSTUP:
V domácí pekárně nebo v robotu zaděláme těsto.Těsto se kvůli medu lepí, takže dělat těsto rukama je docela umění. Pekárna to ale udělá skvěle a za chvilku. :-)
Těsto vložíme do plastové dozy a necháme přes noc v lednici. Druhý den těsto rukama prohněteme, vyválíme, vypichujeme a pečeme.
Necháme přes noc vydýchat a druhý den můžeme zdobit.
Poleva:
- půl vaječného bílku
- 10 dkg prosátého moučkového cukru
- 1 lžička solamylu
- trocha citrónové šťávy
- trocha rumu
Poleva musí být táhlá, aby se s ní dobře zdobilo. Cukr s bílkem je potřeba šlehat cca 10 minut, když budete šlehat kratší dobu, poleva se zasekává ve zdobicím sáčku a jde to špatně.