RECEPT: JÁHLOVÝ KOLÁČ S OVOCEM

INGREDIENCE pro jáhelník (celý plech):

  • 250 g jáhel (suchý stav)
  • 4 vejce (vyšleháme si z bílků tuhý sníh)
  • 3 banány
  • 15 větších švestek (polovina švestek přijde nahoru na koláč, zbytek do jáhlové směsi)
  • 1 polévkové lžíce medu
  • 200 g švestkového šmakouna (pro doplnění bílkovin)
  • hrst vlašských ořechů
  • sušené švestky nebo čerstvého ovoce dle chuti
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Energetická hodnota 1 porce: 890 kJ

  • 30 g sacharidů
  • 6 g bílkovin
  • 8 g tuků
  • 4 g vlákniny

POSTUP:

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou (aby se ztratila hořkost). Poté je uvaříme dle návodu ve vodě se špetkou soli (cca 10 minut).

Přebytečnou vodu slijeme. Po vychladnutí přidáme skořici, med, žloutky, rozmixované banány, nastrouhaného šmakouna a nakrájené švestky. Na závěr vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a nahoru naklademe druhou část nakrájených švestek a posypeme vlašskými ořechy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 - 35 minut.

Jáhly můžete vařit také v mléce kravském, ovesném, rýžovém nebo jablečném moštu. Přidáním mléka nebo moštu se jahelník přirozené osladí, proto můžete ubrat na medu či sirupu. Do jahelníku můžete místo sušeného ovoce vmíchat nakrájené čerstvé (jablka, hrušky, švestky) a můžete péct i bez vajec s použitím 3 polévkových lžic kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinkového prášku. Do směsi na koláč můžete také přidat strouhaný kokos nebo kakao. Pro doplnění bílkovin podávejte s tvarohem, jogurtem nebo kefírem.
z webu Vím co jím
ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti