Jak obědváte v horkých dnech? Já mám moc ráda saláty, ale dneska přišla chuť na candáta s pohankou a dušeným špenátem. Pro někoho možná zvláštní kombinace, ale věřte, že je opravdu móóóc dobrá. Zařazujete pohanku do svého jídelníčku? Znám spoustu lidí, co pohanku nikdy nevyzkoušeli nebo jim vůbec nechutná. Ale často je to tím, že pohanka nebyla dostatečně dochucená. Zkuste jí dát ještě šanci - pohanka svým složením působí jako lék a může chutnat skvěle. Co říkáte na pohanku vy? :-)
INGREDIENCE:
Na přípravu candáta:
- čerstvé filety candáta
- sůl, červená paprika, mletý kmín
- citrónová šťáva
- přepuštěné máslo na orestování
Na přípravu pohanky (pro 4 porce):
- 250 g pohanka lámanka
- 1 velká cibule
- česnek (já dávám asi 7 stroužků, někdy i více podle chuti)
- sůl, pepř
- přepuštěné máslo
POSTUP:
Na přepuštěném másle si zpěníme najemno nakrájenou cibulku, následně přidáme česnek, který restujeme krátce, aby nezhořkl. Pohanka má svou specifickou chuť, podle mě je potřeba ji trochu "přebít" česnekem, kterého používám opravdu hodně. Poté přidáme pohanku, kterou jsme si předtím propláchli horkou vodou. Vše na sucho promícháme a krátce restujeme pohanku s cibulí a česnekem. Asi po 2 minutách restování zalejeme horkou vodou (asi 1-2 cm nad okraj pohanky) a dochutíme solí a pepřem. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme asi 7 minut vařit. Poté promícháme a necháme pohanku dojít. Za pár minut je pohanka měkká.
Pohanku mám ráda v kombinaci s rybou (dělám ji i k lososu), ale i k plátku masa je moc dobrá.
Candáta osolím, posypu trochou červené papriky a kmínu. Na přepuštěném másle candáta krátce orestuju, je hotový opravdu za chvilku.
Jako zeleninovou přílohu můžeme zvolit dušený špenát, vařenou brokolici nebo jinou zeleninu dle chuti.
Doufám, že vám pohanka zachutná a budete ji občas připravovat i u sebe doma. :-)