I pokud hubnete, tak si ji můžete dopřát jako dopolední svačinku.
RECEPT: CELOZRNNÁ BANÁNOVÁ BÁBOVKA
INGREDIENCE:
- Banány 4 větší zralé
- Citrónová šťáva 1 cl
- Jogurt bílý nízkotučný 150 g (může být i o něco více)
- Olej (olivový, řepkový, ořechový, apod) 3 polévkové lžíce
- Med 5 polévkových lžic
- Vanilkový extrakt 1 lžička
- Sůl ½ lžičky
- Mouka celozrnná 2 hrnky (ideálně kombinace 1 hrnku špaldové a 1 hrnek celoz. jemně mleté)
- Soda 1 lžička
- Prášek do pečiva 1 lžička
- Skořice mletá 1 lžička
- Kakao (holandské) 3-4 lžíce
- Čokoláda s vysokým obsahem kakaa 100 g pokrájená na kousky (nebo místo čokolády ořechy 100 g, nebo čerstvé bobulovité ovoce 100 g – borůvky)
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 180° C a formu na chléb (srnčí hřbet či forma na bábovku) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou. Banány rozmačkáme vidličkou na kaši, zakápneme citrónovou šťávou a promícháme.
Nejdříve v jedné míse spojíme všechny suché suroviny (mouka, kakao, skořice, prášek do pečiva, soda, sůl) a v druhé míse všechny tekuté (jogurt, olej, med, vanilkový extrakt, rozmačkané banány). Do tekuté směsi pomalu přisypáváme sypkou směs a důkladně promícháme.Pokud by bylo těsto moc hutné, zředíme mlékem.
Na závěr zamícháme kousky čokolády nebo jiné ingredience dle chuti (ořechy, borůvky, apod). Nalijeme do formy a pečeme cca 1 hodinu při 180°C.