V poslední době jsou dezerty upečené v mikrovlnné troubě stále populárnější. Vyzkoušela jsem jich několik, ale zatím mi nejvíce chutnal čokoládový s čokoládovo arašídovou polevou. Tento dortík je nejenom zdravou alternativou klasických buchet, ale je to i výborná a rychlá mňamka. Všechny ingredience smícháme, dáme do hrnečku a za minutu máme upečenou snídani. :-)
INGREDIENCE:
(na 2 větší nebo 3 menší porce), vyšlo mi to na 2 hrnečky a jednu silikonovou formu na medvídka
- 4 lžičky hořkého kakaového prášku
- 6 lžic rozemletých ovesných vloček nebo špaldové mouky (tentokrát jsem doma měla celozrnnou špaldovou)
- 1 lžička kypřícího prášku (nejlépe bez fosfátů)
- 6 lžiček medu (případně jiného sladidla či stevie dle chuti)
- 5 lžiček přepuštěného másla GHÍ (nebo kokosového oleje)
- 6 lžic mléka
- 1 vajíčko
Poleva
(nemusí být, ale je to dobrota)
- 2 lžičky arašídového másla (jemně mletého)
- med (podle chuti)
- 2 lžičky hořkého kakaového prášku
- 3 - 4 lžíce mléka
POSTUP:
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně přidáme všechny suché ingredience. Poté přimícháme zbytek a znovu důkladně promícháme až do hladké konzistence.
- Dále si připravíme polevu. Všechny přísady mícháme dokud nemáme hladkou polotekutou hmotu.
- Hrnečky si lehce vymažeme máslem nebo kokosovým olejem a nalijeme do nich těsto asi do 1/2 hrnečku.
- Poté vložíme hrnek do mikrovlnky a minutu "pečeme" (každou nádobu zvlášť).
- Po upečení vyklopíme koláč z hrnečku a polijeme polevou a hned podáváme.
Zkoušela jsem i druhou variantu, že jsem nalila část těsta do hrnečku, na to jsem nalila trochu polevy a poté opět samotné těsto (aby poleva uvnitř zůstala hezky tekutá). A pak zase na 1 minutu do mikrovlny. Tekutá poleva uvnitř dortíku byla výborná.
Celkový čas přípravy asi 15 minut, takže o víkendu to takhle občas praktikujeme.
Dejte vědet, jak Vám koláček chutnal. :-)
Pokud se vám dezert zachutnal, tak neváhejte dát like nebo sdílet na Facebooku.