Mám pro vás recept na slíbený Dýňový dort. Kdo vyzkouší, určitě mi dá za pravdu, že je dort krásně vláčný, šťavnatý a že chutná úplně skvěle. Tak mi dejte vědět, co na něj říkáte. :-)
INGREDIENCE (dort 8 kousků):
Těsto:
- 400 g Hokkaido dýně
- 200 g jablko
- 150 g ovesné vločky
- 100 g rozinky sušené
- 5 x vejce slepičí
- 130 g Acidofilní mléko 3,6%
- 70 g ořechy vlašské
- 200 g špaldová mouka celozrnná
- 150 g Eritritol (či jiné sladidlo dle svých preferencí)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Tvarohová náplň:
- 500 g tvaroh odtučněný
- 250 g tvaroh tučný
- 30 g Čekankový sirup
POSTUP:
Těsto na dort:
Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu (Ø 28 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Rozmixujeme jablka a dýni (Pokud máme výkonný robot, můžeme mixovat dýni syrovou. Ale lze použít i vařenou či pečenou dýni).
Přidáme ovesné vločky, rozinky, skořici, perníkové koření, sladidlo, vejce, ořechy, acidofilní mléko.
Poté přisypeme mouku, jedlou sodu a promícháme.
Těsto přendáme do připravené dortové formy a pečeme 50–55 minut (170 °C).
Dort necháme 15 minut vychladnout ve formě a poté necháme zcela vychladnout na chladicí mřížce. Poté dort rozpůlíme uprostřed a promažeme tvarohovou náplní.
Náplň:
Tvarohy smícháme a dosladíme čekankovým sirupem dle chuti. Promažeme dort uprostřed a na vršku.
Tip:
Promazaný dort posypeme nastrouhanou čokoládou nebo nasekanými ořechy.
Dort vypadá jako mrkvový, ale mám pocit, že chutná ještě lépe. Je krásně vláčný, šťavnatý a chutná opravdu skvěle.
Po vychlazení podáváme.