INGREDIENCE:
- 230 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g tvarohu
- 200 ml kefíru
- 4 vejce (zvlášť vyšlehat bílky)
- 3 lžíce medu či jiného sladidla (množství upravte dle své chuti)
- 30 g proteinového vanilkového prášku (pro doslazení a zvýšení podílu bílkovin - lze vynechat, není podmínkou)
- 4 - 5 nastrouhaných jablek
- 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
- 1 lžička mleté skořice
- hrst vlašských ořechů
- hrst sušeného ovoce - jablka, švestky či hrozinky (namočených v rumu)
- rumové aroma (pokud nedáte rum)
- špetka soli
POSTUP:
Uvedené množství surovin stačí na jednu bábovkovou formu. Já mám radši menší porce (potom toho sním méně) :-) , tak jsem těsto nalila z části do bábovkové formy a zbytek do formy na srnčí hřbet.
Předehřejeme si troubu na 170 °C.
Rozdělíme si vajíčka a bílky vyšleháme zvlášť se špetkou soli. V míse smícháme všechny suché suroviny a potom přidáme tekuté přísady a nakonec zlehka vmícháme nastrouhaná jablka a vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vlijeme do připravených forem.
Pečeme cca 50 minut, pokud jste těsto rozdělili do více forem, pečeme kratší dobu. Kontrolujeme propečenost bábovky špejlí.
Po vychladnutí posypeme bábovku kokosem. Podáváme s bílým jogurtem či tvarohem posypaným nastrouhanou hořkou čokoládou a ořechy s jablkem.