Často se mě ptáte na recept na kváskový chléb. Můj zatím nejoblíbenější je celožitná cihla sypaná slunečnicí. Ale dětem a manželovi nejvíce chutná PODMÁSLOVÝ CHLÉB. Chléb je krásně vláčný ještě několik dnů po upečení. Pochutná si na něm opravdu každý. Jaké výhody má kváskový chléb a proč mu dát přednost před klasickým chlebem vám píšu níže.
INGREDIENCE:
Rozkvas:
- 80 g mateřského kvásku
- 330 g vody
- 300 g žitné celozrnné mouky
- (Vše dobře promícháme a zakryté necháme na lince 8-10 h kvasit)
Těsto:
- 200 g acidofilního mléka (podmáslí, či kefíru)
- 3,5 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sladu (pokud nemáte, tak lžičku cukru)
- 2 lžičky olivového oleje
- 540 g hladké špaldové mouky
Inspirujte se dalším receptem na pečivo bez sacharidů
POSTUP:
Po 8-10 hodinách k hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin na těsto. Vymísíme těsto, které necháme v teple kynout asi 2 hodiny (těsto zdvojnásobí svůj objem). Během této doby každých 30 minut těsto přeložíme). Po cca 2 hodinách ho přendáme na lehce pomoučený vál a stočíme do bochníku. Poté vložíme do pomoučené ošatky (používám bramborový škrob) a necháme kynout cca 2 hodiny.
Pečeme ve vyhřáté troubě (trouby vyhříváme minimálně 30 minut před pečením) na 250 stupňů 10 minut. Po 10 minutách snížíme teplotu na 190 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Po upečení vložíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Proč jíst kváskový chléb?
Chléb z kvásku je daleko zdravější než z droždí. Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat.
Pro naše tělo mají antibiotické účinky a posilují naši střevní mikroflóru a tím i naši celkovou imunitu. Kváskový chléb je lépe stravitelný a živiny z něj jsou proto pro nás lépe využitelné. Někoho po kynutém těstě bolí břicho, pálí žáha a necítí se dobře. Po kváskovém těstě většinou nebývá žádný problém.
Nevýhodou kvásku je, že kyne až desetkrát pomaleji než kvasnice a kynutí trvá různě dlouho. Musíme s tím počítat a většinou je potřeba začít s rozkvasem den předem, než chceme péct.
Jestli vás také tento recept na kváskový podmáslový chleba zaujal, tak neváhejte dát níže like nebo sdílet na Facebooku.
TIP: Pokud jste kváskový chléb ještě nikdy nepekli, doporučuji nejdříve shlédnout nějaké video. Např. skvělá videa s kváskovým pečením točí Zdenka Janoušková - YouTube.